ВЕСТИ АРХИВА:....2012....2013....2014....2015....2016....2017....2018....2019Архива 2019. година
Велика Плана, 04. април 2019. године
Атлетска стаза и у Великој Плани

Сва је прилика да ће у значајној мери бити ојачана атлетска инфраструктура у средишници наше земље. То се може наслутити после посете Великој Плани, директора Атлетскога савеза Србије, Слободана Бранковића и председника Атлетског савеза Централне Србије, Ивана Павловића. Челници тамошње локалне самоуправе уприличили су састанак, како би се дошло до прилике да се у практичној мери говори о реализацији идеја клуба Спејс Спорт. Прегаоци у овом младом спортском колективу, Душан Марјановић и Ненад Цветковић су уверења да постоји интресовање за атлетику, пре свега младих, у овом делу Србије, али да лоша инфраструктура онемогућује стварање масовности и даљу популаризацију.

- Као клуб постојимо од 2015. године, чиме смо у нашем окружењу, да тако кажем, покренули атлетска дешавања са "мртве тачке". Окренути смо пре свега ка оним најмлађима, редовни смо у системима такмичења АСЦС и АСС, већ смо дошли и до нивоа освајања медаља. Тренирамо у спортској хали и на фудбалском терену, дакле све се базира на ентизијазму, вољи и жељи свих нас у клубу. Праве услове доживимо тек када одемо негде на такмичење, тако да је сасвим јасно да би изградња стазе у значајној мери допринела једној сасвим новој и бољој димензији атлетике на овим просторима, сматра Марјановић, који обавља функцију председника и тренера у клубу.

Све то предоћено је локалној самоуправи, са којом је направљена одлична сарадња. Председник Општине Велика Плана, Игор Матковић и његов заменик, Жељко Рајић, су исказали изузетно разумевање и својски се потрудили да и у овом делу пробају да покрену ствари на боље.

- Свесни смо значаја атлетике, не само у оном спортском делу, већ и тога шта овај базични спорт представља за здравље наших суграђана. За наше оквире издвајамо значајна средства за спорт свеукупно, са жељом да се она у највећој мери користе како би се привукли млади нараштаји. Препознали смо настојања људи из клуба Спејс Спорт, мислимо да се та прича развија у правом и жељеном смеру и бићемо ту да помогнемо на путу ка заједничком циљу, истако је Игор Матковић, челник Општине Велика Плана.

У практичном, сва настојања у предстојећем периоду, биће усмерена на изградњи атлетске стазе у оквиру постојећег фудбалског стадиона. Сагледавши локацију, дошло се до закључка да је најбоље за почетак поставити круг дужине 200 метара, а касније ...

- Наравно да бисмо сви ми волели један комплетан атлетски стадион са стазом од 400 метара. Покушаћемо да остваримо и тако нешто, али не желимо што се каже да на прву лопту идемо толико далеко, већ да једноставно шта су нам могућности пре свега у оном финасијском смислу. Због тога смо се и обратили најпре АСЦС, потом и АСС, како  би заједничким снагама одабрали најбољу солуцију. Желимо да чујемо мишљење пре свих директора Слободана Бранковића и осталих, није то тек тако скупимо новац и градимо, напоменуо је Жељко Рајић, заменик председника Општине Велика Плана.

Захваљујући се на указаном гостопримству, потом сагледавши локацију потенцијално новог објекта, Слобдан Бранковић је у значајној мери охрабрио домаћине.

- Оно што ћемо ми као кровна атлетска организација у нашој земљи учинити јесте да ћемо најпре обезбедити пројекат и предочити све врсте радова и трошкова. Жеља нам је да се атлетика и потребна инфраструктура развија у свком делу Србије, поготову где постоји добра воља и жеља, као што је случај у Великој Плани. И до сада АСС је обезбеђивао пројекте за стазе које су изгарђене у великом броју градова, настављамо и ове године са том праксом. Надам се да ће за неких 15-20 дана пројекат бити припремљен и за Велику Плану. Мислим да би у овом тренутку иделано било да се излију четири стазе на кругу од 200 метара, као и шест стаза на правцу за 100 метара, уз опремање доскочишта за даљи и вис, као и бацалишта за куглу и копље, процена је директора АСС, са којом су се у потпуности сложили представници локалне самуоправе и клуба Спејс Спорт.

Према речима Ивана Павловића, председника АСЦС, овај регионални савез не располаже са могућностима да у материјалном смислу помогне реализацију оваквих пројеката, али један од циљева јесте да управо у том логистичком делу допринесе повезивању свих субјеката укључених у реализацију.

- Ми смо константно на располагању свим клубовима са територије нашег савеза, увек спремни да им помогнемо. Што се тиче Велике Плане, заиста импонује њихова жеља, воља и борба за омосаовљење атлетског спорта, такав напор и труд једноставно морају да буду награђени крунисањем њихових идеја. Драго нам је што смо повезали тај ланац и радујемо се изградњи још једног објекта, чиме ће тај потез Смедревска Паланка-Смедерево-Велика Плана-Свилајнац добити додатни замајац у развоју и популаризацији атлетике.
Copyright © 2012 АТЛЕТСКИ САВЕЗ ЦЕНТРАЛНЕ СРБИЈЕ. Сва права задржана
web by...
Александар Јекић