Историјат

 Прва идеја о оснивању Атлетског савеза Централне Србије рођена је још седамдесетих година прошлог века. У то време биле су популарне Шумадијске игре које су окупљале такмичаре из двадесетак клубова централне и западне Србије па су тренери тих клубова иницирали оснивање посебног савеза за територију тадашње тзв. "уже Србије".

Наравно, због политичке ситуације у то време идеја није доживела реализацију јер је схваћена као разбијање Атлетског савеза Србије и атак на Устав СР Србије који је познавао искључиво СР Србију, САП Војводину и САП Косово и Метохију. Територија Централне Србије називана је "територија СР Србије ван покрајина". Сам назив добро говори о томе какав је био статус те територије.

Тако се са идејом о оснивању Савеза одустало али је за узврат добијена сагласност за организовање првенства Србије ван покрајина и Београда ("ужа Србија") а нешто касније формирана је и репрезентација за наступ на сусретима "Братство - јединство".

Прво првенство Централне Србије одржано је 1973. године у Краљеву. На првенству је учествовало преко 200 такмичара и такмичарки из двадесетак клубова чиме је у потпуности оправдало очекивања. Од тада па све до 1993. године редовно су се одржавала сениорска првенства Уже Србије. Прво јуниорско првенство одржано је 1980. године у Горњем Милановцу а пионирско 1986. године у тадашњем Светозареву (Јагодина).

Репрезентација Уже Србије редовно је наступала на сусретима "Братство - јединство" а противници су јој били одговарајуће репрезентације Македоније, Црне Горе и Косова и Метохије. Наша репрезентација имала је далеко највише успеха и од укупно 13 одржаних сусрета мушка екипа је само једанпут препустила титулу репрезентацији Црне Горе а женска пет пута репрезентацији Македоније. Последњи четворомеч одржан је 1989. године и даље није настављан.

У периоду 1993 - 2007 .године настала је пауза у организацији ових првенстава јер није постојао интерес за њима а није имао ни ко да организује.

У периоду од 2000. године група клубова из околине Ниша, вођена идејом да се обезбеди већи број такмичења за најмлађе покреће НИПАЛ (Нишку пионирску атлетску лигу).

Почетак је био скороман са свега пет клубова, али убрзо и клубови из читавог региона се прикључују и већ након неколико година број пријављених екипа достиже 12 до 15. Уз пионирска екипна такмичења најчешће ван конкуренције наступају и све квалитетнији млађи и старији јуниори а неретко се организују и сениорске трке. Од 2004. године програм НИПАЛ прераста у ПАЛЦЕС а касније улази и у званични програм ЈУПАЛ односно СПАЛ. На овај начин по први пут је од стране АСС препознат и подржан један програм који се одвијао у региону Централне Србије.

Полако, са пуно организационих проблема, сазрева идеја о неопходности формирања и боље организације наших такмичења, а самим тим и питање формирања организације АСЦС постаје стална тема.

Коначно 2007. године приступа се формирању АСЦС, а од 2008. године наш Савез постаје и званичан члан АСС.

Од 2008. године поново се организју првенства Централне Србије у свим категоријама такмичара.


Copyright © 2012 АТЛЕТСКИ САВЕЗ ЦЕНТРАЛНЕ СРБИЈЕ. Сва права задржана
web by...
Александар Јекић