ВЕСТИ АРХИВА:....2012....2013....2014....2015....2016....2017....2018....2019....2020....2021....2022Архива 2022. година
17. април 2022. године
IN MEMORIAM
Љубиша Гајић - Гаја
(1957 - 2019)

 

Љубиша Гајић рођен је 5. марта 1957. год. у селу Мајуру код Јагодине где и данас живи. Основну школу завршио је у родном селу а гимназију у Јагодини. Студирао је на Правном факултету у Београду. Запослен је у Јагодинском спортском савезу.

Атлетиком се бави од 1973. год. као такмичар а од 1981. год. и као тренер и функционер. Има највише судијско звање - међународни атлетски судија, судио је или обављао значајне судијске функције три пута на Купу Европе, четири пута на Балканским играма и три пута на кросевима Балкана. Био је и члан Стручног савета Атлетског савеза Србије и у два мандата члан Председништва АСС као представник Савеза атлетских тренера Србије.

У тренерском раду, иако ради у веома тешким условима, као специјалиста за спринт и препоне, остварио је запажене резултате. Одгајио је 12 репрезентативаца Југославије а његови такмичари поставили су до сада 19 државних рекорда у свим категоријама сем код мушкараца-сениора. Његове такмичарке Марина Филиповић и Марија Павловић наступале су на светским и европским првенствима а прваци Балкана од његових такмичара били су Марина Филиповић, Бојан Милутиновић и Јеленка Илић. Такмичари које је тренирао донели су у Јагодину преко 60 титула првака Југославије.

Поред редовног посла и тренерског рада Гајић се бави и публицистиком и проучава историју југословенске атлетике. Од 1995. год. редовни је члан Међународне федерације атлетских статистичара (АТФС) као пети Југословен коме је то пошло за руком (иза Младена Делића из Загреба, Миодрага и Олге Ацић из Београда и Озрена Карамате из Земуна). Веома је активан у раду ове Федерације и до сада је учествовао у неколико међународних пројеката који се тичу историје светске атлетике. У неколико публикација ИААФ или АТФС објављени су његови радови на енглеском језику а његове књиге коришћене су као литература за већи број издања у Србији, Црној Гори, Хрватској, Словенији, Чешкој Републици, Пољској, Немачкој и Великој Британији. Његова документација коришћена је и за израду неколико интернет-сајтова.

Од 1975. године редовни је сарадник јагодинског недељника "Нови пут" у коме је до сада објавио на стотине прилога из области атлетике. Текстови су му објављивани и у дневним листовима "Спортске новости", "Спорт" и "Спортски журнал" као и у часописима "Токови", "Атлетика краљица спортова" и "Поморавски спорт". У јубиларној књизи поводом 50 година АТФС (АТФС Јубилее Боок) објављен је његов текст о настанку и развоју атлетске статистике у Југославији (на енглеском језику).

Докуменатцију Љубише Гајића користили су издавачи монографија Атлетског савеза Србије (1988 и 1998. год.) и Загребачког атлетског савеза као и атлетских клубова Железничар из Ниша, Спартак из Суботице, Младост из Земуна и ХААК Младост из Загреба.

У до сада изашлим књигама публиковао је по први пут код нас многе непознате или већ заборављене чињенице из историје југословенске атлетике. Уско сарађује са г-ђом Олгом Ацић и Озреном Караматом те захваљујући њима наша атлетика има записане скоро све релевантне податке о људима и догађајима из овог спорта.

Члан је Књижевног клуба "Ђура Јакшић" у Јагодини од 2006. године. Добитник је већег броја друштвених признања од којих се нарочито истиче Мајска награда СОФК Србије, највише признање из области физичке културе у нашој земљи. Ову награду добио је 1987. године и до сада је једини Јагодинац који се може похвалити овим признањем. Добитник је и Златних плакета АСЈ и АСС за дугогодишњи свестрани рад у атлетском спорту.

БИБЛ.: Двадесет пет година Атлетског клуба Каблови, Јагодина 1984.; Тридесет година Атлетског клуба Каблови, Јагодина 1989.; Таблице сто најбољих, Јагодина 1999.; Златна књига југословенске атлетике, Јагодина 2000.; Првенства Југославије у атлетици, Јагодина 2003.

ЛИТ.: Јагодински биографски лексикон, Јагодина 2006.
Copyright © 2012 АТЛЕТСКИ САВЕЗ ЦЕНТРАЛНЕ СРБИЈЕ. Сва права задржана
web by...
Александар Јекић